با شروع فصل تابستان و سفرهای داخل کشور موج مسافران را به سمت دریا بیشتر کرده است. بهرهمندی از طبیعت و تمامی مواهب خدادادی سبب شد تا مازندران از سری استانهای پر تردد باشد که در جذب مسافر رتبه برتر را به خود اختصاص داده است.
بیشتر مسافرانی که به شمال کشور سفر میکنند علاقمند هستند در کنار سایر تفرجگاهها به دریا هم بروند و تنی به آب بزنند اما در این سفر با درهای بسته حریم سواحل مواجهاند که اغلب دولتی و یا خصوصیاند. این محدودیت برای بومیان منطقه هم لحاظ شده است.
تنها بخشی از دریا به عموم اختصاص داده شده که در اختیار شهرداریهاست و فاقد هر گونه امکانات رفاهی است.
با توجه به اینکه طبق قانون اساسی دریا، کوه و جنگل جزء بیتالمال محسوب میشود از لحاظ شرعی و عرفی باید در اختیار عموم قرار گیرد.
به این منظور طرح ساماندهی سواحل که چند سالی است مطرح شده است از لحاظ تاریخی قدمت 30 ساله دارد در برنامه سوم توسعه تصویب و راهکارهای قانونی آن در مرکز پژوهشهای مجلس شورای مورد بررسی قرار گرفت.
در قانون برنامه سوم مصوب 17 فروردین سال 1379 مجلس شورای اسلامی در ماده 104 مقرر کرده است به منظور حفاظت از محیط زیست و بهرهمندی پایدار از منابع طبیعی کشور دولت موظف است نسبت به آزاد سازی حریم دریای خزر اقدام شود.
این در حالیست که همین قوانین در برنامه چهارم و پنجم توسعه هم مرور و بازخوانی شد اما به دلایل مختلف اجرا نشد و همچنان 96 درصد سواحل در اختیار دولت و بخش خصوصی قرار گرفت.
اردیبهشت سال 1398 دادستان مرکز مازندران در خبری اعلام کرد آزاد سازی سواحل دریای خزر اجرا میشود و تمامی پلاژهای دولتی و خصوصی در مهلت یک هفتهای موظف به آزاد سازی 60 متر سواحل هستند.
این در حالی مطرح شد که دستگاه قضایی هم پلاژی را در ساحل به خود اختصاص داده است و به گفته سید یونس حسینی عالمی، آزاد سازی ابتدا از دستگاه قضا شروع میشود.
اما استاندار مازندران هم که پیشتر میدانست اجرای طرح آزاد سازی 60 متر سواحل به سادگی انجام نمیشود طی مهلت یک ماهه از دستگاههای دولتی و خصوصی خواست تا این طرح را اجرا کنند.
نظر احمد حسینزادگان در آزادسازی سواحل بهره گیری بهتر از ساحل خزر و تدوین راهکاری برای در اختیار گذاشتن ویلاهای دولتی حاشیه ساحل به مردم بوده است.
حتی نماینده عالی دولت در مازندران
معتقد است، تمام وقت از این ویلاها استفاده نمیشود، به دلیل استقبال مسافران،
دسترسی مردم عادی به ساحل خزر دشوار شده است. پیشنهاد ما به دستگاههایی
که در ساحل خزر در مازندران ویلا دارند، این بود که باید ویلاهای خود را در اختیار
تمام مردم قرار دهند تا همه بتوانند از این امکانات استفاده کنند.
حسینزادگان پیشتر اعلام کرده بود؛ بزودی
راهکاری که باید براساس آن ویلاهای دولتی حاشیه خزر در مازندران در اختیار عموم
مردم قرار گیرد پس از بررسی از سوی دستگاههای دارای ویلا، نهایی و ابلاغ خواهد شد.
ناگفته نماند که برخی پلاژهای دولتی در فصول غیر از تابستان به صورت اجارهای در اختیار مردم قرار میدهند و برخی هم همچنان خالی نگه میدارند تا تابستان آینده مسافران خاص وزارتخانهای از آن بهرهمند شوند.
این در حالیست که طرح آزادسازی سواحل با مهلت یک ماههای که استاندار مازندران داده بود روز گذشته در یک طرح ضربتی اجرا شد.
با توجه به وعدههایی که از دولت تدبیر و امید برای توسعه مازندران شنیده بودیم تاکنون به توفیقات خوبی نرسیدیم اما استاندار مازندران در طرح آزادسازی سواحل کاری کرد کارستان...
روزهای اخیر شاهد تخریب تعدادی از ورودیهای مسدود شده به سواحل در فرحآباد ساری بودیم که این مسیرها با حضور مشاور وزیر کشور و فرماندار ساری انجام شد. هر چند در این فرصت یک ماهه بیشتر سواحل غرب مازندران آزادسازی شدند.
حتی استاندار مازندران در جلسه شورای برنامه ریزی که روز گذشته در استانداری تشکیل شد هشدار داده که مهلت یک ماهه برای آزادسازی سواحل به پایان رسیده است دو دستگاهی که همکاری نکردند پروژههای آنان تخریب میشود.
آنچه که تاکنون در بحث آزادسازی سواحل دریای خزر در مازندران مطرح شده است اینکه طول 370 کیلومتری سواحل مازندران163 کیلومتر اراضی دولتی است که 118 کیلومتر آزاد و 45 کیلومتر آن مسدود است.
به گفته معاون عمرانی استاندار مازندران مشکل مسدود بودن تردد مردم 45 کیلومتر بوده که این مقدار نیز در اختیار دستگاههای دولتی نیست که در این عملیات سازههایی که مانع ورود گردشگران و مسافران به سواحل شده بودند تخریب شده است.
حتی مهدی رازجویان اظهار کرده است؛ اراضی نظامی که براساس قانون ممنوعیت ورود وجود دارد و یا دستگاههایی حضورشان در سواحل ضرورت دارند باقی مانده، اما اماکن، حصارها و دیوارهایی که استفاده دولتی نداشته، بنای غیرضروری بودند حصارها برداشته شده و مابقی طبق رای دادگاه تخریب میشوند، این میزان 28.5 کیلومتر را شامل میشود که طبق دستور استاندار در شهرهای تنکابن، محمودآباد و چالوس نیز همزمان آغاز و اجرایی شده است.
باتوجه به اینکه سه دهه از تصویب و ابلاغ طرح آزادسازی سواحل دریای خزر در مازندران میگذرد شاهد موج سواری بسیاری از مسئولان کشوری و استانی از این طرح در استانهای شمالی به ویژه مازندران بودیم حتی در دولت نهم شاهد بودیم که بخشی از سواحل دریای خزر در مرکز استان آزاد شد و در مقطعی مسکوت ماند بعد از چند سال در دولت تدبیر و امید آنهم در یک ماه اخیر جدیت پیدا کرد و با پیگیریهای احمد حسین زادگان به توفیقات خوبی دست یافتیم که لازم است خدا قوت و دست مریزاد بگوییم که توانست با اراده سد تصرف سواحل را بشکند تا همگان از این سرمایه ارزشمند ملی به نحو مطلوب استفاده کنند.
انتهای پیام/